La avlsverdien avgjøre hvilke dyr du skal bruke REDX på

Døtrenes mjølkemengde og jurfestepoeng reduseres med økende alder og øker med økende avlsverdi på mor. Derfor bør alle kvigekalvene GS-testes og avlsverdien må avgjøre hvilke dyr det skal brukes REDX på.

Noen produsenter velger å bruke kjønnsseparert sæd på 2. gangskalvere og eldre kuer. Begrunnelsen er at de ønsker at kua skal vise hva den er god for en eller flere laktasjoner, før den satses på som mor til rekrutteringskviger og blir inseminert med kjønnsseparert sæd, REDX. Andre produsenter har genotypa alle hunndyra og bruker så samla avlsverdi, TMI, som grunnlag for rekrutteringsstrategi. I denne artikkelen ser vi på konsekvensene av de to strategiene. Les hele artikkelen fra Buskap 1/2025 HER

Siste nytt

Oppdaga kraften i avlen

Bilde …

Det nyeste medlemsvalgte styremedlemmet i Geno er opptatt av historie, de lange linjene og viktigheten av å ha kolleger når man driver i landbruket.

Skrur opp produksjonen til maks

Bilde …

Marianne og Johannes Vestbø økte produksjonen med 24 prosent i 2024 og planen er ytterligere opp 11 prosent i 2025.

Krysningskalver kommer seg raskere etter sykdom

Bilde …

En ny studie fra Penn State University omtalt i irske Agriland viser at krysningskalver av melkerase og kjøttferase er mer hardføre enn sine renrasede motstykke..

NRF dominerer interbullresultater for mjølk

Bilde …

NRF-oksene har historisk vært utilnærmelige når det gjelder fruktbarhet og helse. Nå ligger NRF-oksene også på topp når det gjelder ytelse.

Vinterdysenteri kan bety melketap på 300 liter pr. ku

Bilde …

En norsk undersøkelse konkluderte med at konsekvensen av et utbrudd av vinterdysenteri (koronavirus) er et betydelig tap av melkeproduksjon ikke bare i akuttfasen, men også i en lang periode etterpå.